انواع روش های بازاریابی
یکی از مهمترین عوامل پیشرفت کسبوکار شما، تعیین استراتژی درست بازاریابی در حوزهای است که در آن فعالیت دارید. پیشرفت یک کسبوکار یعنی «تبدیل شدن به برند»، «افزایش فروش» و در نهایت «افزایش درآمد». اگر شما بهعنوان مدیر یک کسبوکار و یا مدیر بازاریابی یک مجموعه، نیاز به افزایش اطلاعات خود در حوزهی بازاریابی دارید. حتما ادامه مقاله زیر را مطالعه بفرمایید:
به طور کلی سه نوع بازاریابی داریم:
1) بازاریابی سنتی
2) بازاریابی دیجیتال
3) بازاریابی رو در رو
هر کسبوکاری برای موفقیت و پیشرفتِ خود باید از هر سه نوع بازاریابی استفاده کند و از هیچکدام غافل نشود. اما توجه کنید که بر اساس حوزهای که در آن مشغول به فعالیت هستید، تأثیر هرکدام از این روشها متفاوت است. وظیفهی شما بهعنوان مدیر یک کسبوکار و یا مدیر بازاریابی یک مجموعه، این است که با توجه به محدودیتها و فرصتهای بازاریابی حوزهی فعالیت خود، بهترین استراتژی بازاریابی را انتخاب کنید.
- انواع روش های بازاریابی سنتی
- بازاریابی در تلویزیون و رادیو
هنوز پخش محتوای تبلیغاتی از طریق تلویزیون و رادیو، راه مناسبی برای بازاریابی محسوب میشود. این شکل از بازاریابیِ سنتی به شما امکان میدهد تا محتوای تصویری و صوتی خود را در طول برنامههای مورد علاقهی بازار هدف خود، پخش کنید. از طرفی با ظهور تلویزیونهای آنلاین مانند: فیلیمو و یا سرویسهای رادیویی آنلاین، میتوانید از این روش سنتی به شیوهای مدرن استفاده کنید.
- بازاریابی تبلیغاتی
ابزارهای بازاریابی تبلیغاتی شامل: محتوا، رویدادها و دامهایی است که پهن میکنید تا مخاطب را جذب محصولات و خدمات کسبوکارِ خود نمایید و همچنین مخاطب جذبشده را وفادار نگهدارید. بازاریابی تبلیغاتی، انواع مختلفی دارد که بر اساس بودجهی شما و حوزهای که در آن فعالیت دارید، متفاوت است. برخی از محبوبترین روشهای بازاریابی تبلیغاتی عبارتاند از:
مسابقات: برگزاری مسابقه، روحیهی رقابتی را در میان افراد جامعه و بازار هدف شما زنده میکند. بهعبارت بهتر، از طریقِ برگزاری مسابقات به مخاطبان خود فرصت دهید تا شانس یا مهارت خود را برای برنده شدن جایزهای که گذاشتهاید، به کار بگیرند. شما میتوانید یکی از خدمات، پکیجی از محصولات خود را بهعنوان جایزه اعلام کنید و یا حتی جایزهای ارزنده و قیمتی بگذارید. بسیاری از این مسابقات را حتی در کشور خود مشاهده کردهایم؛ مانند: ارسال کد درون سر بطریهای نوشابه برای برنده شدن خودرویی گرانقیمت.
کدهای تخفیف: کدهای تخفیف و کوپنهای تخفیفی، همیشه طرفدار داشتهاند و خواهند داشت؛ مخصوصاً در این شرایط سخت اقتصادی که اکثر اقشار جامعه به دنبال خرید با قیمتی پایینتر از قیمتهای معمول هستند.
نمونهها: دادن نمونه (Sample) محصولات به مشتریان و یا انجام رایگان خدمتی که ارائه میدهید، به مشتریان کمک میکند تا قبل از خرید محصول یا دریافت خدماتِ اصلیِ شما، آنها را امتحان کنند و نتیجه را به شما اعلام نمایند. چهبسا کسانی! که اصلاً قصد خرید محصول یا خدمات شما را ندارند ولی به دلیل رایگان بودن، آنها را امتحان میکنند و خوششان میآید.
- تبلیغات چاپی
لطفاً توجه داشته باشید که «تبلیغات چاپی» با «بازاریابی چاپی» متفاوت است؛ در این نوع از بازاریابی، شما محتوای تصویری خود را در روزنامهها، مجلات و نشریات تجاری، و همچنین پوسترهای شهری به نمایش میگذارید. گاهی مردم میخواهند از صفحهی ابزارهای الکترونیکی (تلویزیون، گوشی، لپتاپ و …) فاصله بگیرند؛ در این زمان، برای سرگرمی به ابزارهای ملموسی مانند: روزنامه و مجله روی میآورند یا برای پیادهروی بیرون میروند و انواع بنرها و پوسترهای تبلیغاتی را میبینند. شایان ذکر است که این نوع از تبلیغات برای کسبوکارهای کوچک محلی مناسب است که اغلب، تبلیغ و محتوای خود را در نشریات محلی به معرض نمایش میگذارند.
- تبلیغات تلفنی
بازاریابی شیوهای قدیمی برای جذب مشتریان جدید و همچنین تشویق مشتریان فعلی برای خرید دوباره است. این نوع از بازاریابی – که به Telemarketing نیز مشهور است – در گذشته، تنها بهصورت تماس تلفنی صورت میگرفت ولی اکنون تماسهای تصویری و ویدیو کنفرانسها هم، جزوی از بازاریابی تلفنی محسوب میشوند. بهطور کلی بازاریابی تلفنی به این شکل است که شرکت، لیستی از شماره تلفنهای مشتریان بالقوهی خود را به ویزیتور تلفنی تحویل میدهد و آن ویزیتور با تکتکِ افراد آن لیست تماس گرفته و سعی میکند محصول یا خدمتی که ارائه میدهد را به آنها بفروشد؛ مانند ویزیتورهای تلفنی شرکتهای بیمه که همهی ما حداقل یکبار تجربهی دریافت تماس از طرف آنها را داشتهایم.
- انواع روش های بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) شامل تمامی استراتژیهای بازاریابی میباشد که با رسانهها و فضای مجازی سر و کار دارند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید تمام شرکتهایی که از برنامههای موبایلی، وبسایتها، رسانههای اجتماعی و پادکستها برای تبلیغ محصول و خدمات خود استفاده میکنند، راهِ «بازاریابی آنلاین» را در پیش گرفتهاند. استراتژیهای شناخته شدهای که از طریق دیجیتال مارکتینگ میتوانید بازار هدف خود را نشانه بگیرید، عبارتاند از: ساخت وبساید، سئو، بازاریابی ایمیلی، بازاریابی شبکههای اجتماعی، بازاریابی محتوایی و بازاریابی موبایلی.
در ادامه به تشریح سه مورد آن میپردازیم:
- ساخت وب سایت
اجازه بدهید اینطور بگوییم که ساخت وبسایت، پایه و اساس بازاریابی دیجیتالی شما خواهد بود. وبسایت شما بهعنوان یک پایگاه عمل خواهد کرد و زمانیکه مخاطبان را از رسانههای اجتماعی به سمت آن هدایت میکنید، دارای مزایای مفید و مهمی همچون موارد زیر خواهد بود:
• انتشار اطلاعات دقیقی از محصول و یا خدمات شما
• انتشار محتواهای کاربردیتر و تأثیرگذارتر
• قرار دادن بخشی برای ثبت سفارش توسط کاربران
• ایجاد باشگاه مشتریان
همچنین به کمک سئوی (SEO) خوب میتوانید شانس خود را برای جلب توجه کاربران فضای مجازی و فروش آنلاین، افزایش دهید. از دیگر امکانات و استفادههای یک وبسایت، برگزاری نظرسنجی پیرامون جنبههای مختلف محصولات و خدمات میباشد تا با کمک آن بتوانید تغییرات و اصلاحاتی را ایجاد کنید که محصولات و یا خدمات شما، محبوبیت بیشتری در بین افراد بازار هدف بهدست بیاورند.
- سئو
در بالا از سئو نام بردیم، حال باید بدانید که استفاده از ابزار سئو، خود یک استراتژی دیجیتال مارکتنیگ است. بهینهسازی موتورهای جستوجو (Search Engine Optimization) برای محتوای تولیدشدهی درون وبسایت شما، مانند نقشهی راهی برای رسیدن خزندههای موتورهای جستوجو به محتوای شما است؛ بگذارید کمی این موضوع را برای شما باز کنیم. حتماً دیدهاید که وقتی چیزی را در گوگل جستوجو میکنید، گوگل، نتایجی را بر اساس کلمات کلیدی که نوشتهاید، برای شما به نمایش در میآورد؛ حال ترتیب قرارگیریِ نتایجِ جستوجوی شما به میزان قدرت سئوی وبسایتی است که مطلب موردِ نظر شما را پست کرده است، برمیگردد.
بهعبارت بهتر، هرچه سئوی یک وبسایت قویتر باشد، در لیست نتایج جستوجوی گوگل – یا دیگر موتورهای جستوجو – رتبهی بالاتری کسب خواهد کرد و به همین ترتیب، بازدید بیشتری هم نصیب آن سایت میگردد.
- بازاریابی شبکه های اجتماعی
بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی به شما این امکان را میدهد تا برندتان را بهطور تأثیرگذارتری به بازار هدف خود معرفی کنید. ایجاد اکانت در شبکههای اجتماعیِ مختلف مانند اینستاگرام، توییتر، تلگرام، فیسبوک، لینکداین و… میتواند بستر مناسبی برای انتشار محتوای تولیدشده و ایجاد ارتباط مستقیم با مخاطبانتان باشد. همچنین میتوانید اطلاعاتی را که در این پلتفرمها به نمایش گذاشتهاید را به وبسایت خود ارجاع دهید. از دیگر مزایای استفاده از شبکههای اجتماعی، بهره بردن از تأثیر اینفلوئنسرها بر روی مردم است؛ شما از طریق همکاری با اینفلوئنسرها و سازندگان ویدئو و پادکست، میتوانید محتوای تبلیغاتی خود را به هزاران هزار نفر از مخاطبان آنها منتقل کنید.
- انواع روش های بازاریابی رودررو
بازاریابی رو در رو، نزدیکترین نوع بازاریابی به مشتریان است و استراتژیهای آن، به شما کمک میکند تا ارتباط مستقیمی با مشتریانِ خود برقرار کنید. هرچند مطالب آنلاین و مطالب چاپشده میتوانند تأثیرگذار باشند، اما هیچ چیز جای برخورد مستقیم و انسانی با مشتری را نمیگیرد؛ کما اینکه بازاریابی رو در رو میتواند مهر محکمی بر روی بازاریابیهای سنتی و دیجیتال باشد. همچنین، بد نیست بدانید که «بازاریابی رو در رو» به شما این امکان را میدهد که روابط انسانی محکمی در جامعه و حوزهی فعالیت خود بسازید. برخی از استراتژیهای بازاریابی رو در رو عبارتاند از: مشارکت محلی، بازاریابی رویدادی و برگزاری کارگاه آموزشی
- مشارکت محلی
مدیران بازاریابی و ویزیتورهای کسبوکارهایی که بهصورت محلی (Local) فعالیت دارند، میتوانند با شرکت در رویدادهای محل زندگیِ خود، به ایجاد اعتماد و جذب مشتریان خود کمک کنند. بهطور مثال میتوانید از مؤسسات خیریه حمایت کنید و یا اسپانسر یک تیم ورزشی شوید. شرکت در این مسائل، موجب میشود تا ارتباط بهتری با افراد جامعه پیدا کنید و از نیازهای آنها باخبر شوید تا در آینده بتوانید استراتژی بهتری برای جلب رضایت مردم و مشتریان پیادهسازی کنید
- بازاریابی رویدادی
این نوع از بازاریابی به این معنا است که شما رویدادی برای آشنایی افراد مختلف جامعه با کسبوکارِ خود برگزار نمایید و یا اینکه در همایشهای برگزارشده شرکت کنید. این نوع بازاریابی مزایای زیادی دارد، مانند:
• ارائهی آموزش حضوری به افراد حاضر پیرامون محصولات و یا خدماتی که ارائه میدهید.
• بررسی رقبا و انواع تبلیغات آنها از نزدیک.
• دریافت فیدبکهای حضوری و صحبت با مشتریان
• آموزش به اعضای تیمِ خود در مواجه حضوری با مشتریان
- برگزاری کارگاه آموزشی
تفاوت برگزاری کارگاههای آموزشی با بازاریابی رویدادی در این است که در همایشها شما بهصورت مختصر و ابتدایی، آموزشهایی پیرامون محصولات و خدمات ارائه میکنید اما در کارگاههای آموزشی بهصورت تخصصیتری به آموزش و ارائهی مطالب در مورد محصولات و خدماتِ خود میپردازید. اگر کسبوکاری دارید که در آن، امکانِ آموزش خدمات شما وجود دارد، میتوانید با برگزاری کارگاههای آموزشیِ حضوری، افراد علاقهمند به برند خود را جذب کنید؛ این کار همچنین موجب میشود تا مردم، بیشتر با برند شما و ارزشهای آن آشنا شوند؛ پر واضح است که آشنایی مردم با یک برند، باعث افزایش اعتماد آن ها به برند میگردد.
دیدگاهتان را بنویسید