سوالات مهم در زمان استخدامی
سوالات مهم در زمان استخدامی
یکی از نگرانیهای همیشگی کارجویان این است که نمیدانند در روز مصاحبه، قرار است چه سوالاتی از آنها پرسیده شود. این نگرانی، زمانی بیشتر میشود که فرصت شغلی مورد نظر، در یک شرکت معتبر به دست آمده باشد. در چنین شرایطی، کارجو از صمیم قلب میخواهد بداند مسئول استخدام در روز مصاحبه، چه پرسشهایی را مطرح خواهد کرد؟
ما پیشنهاد نمیکنیم که پاسخ این سوالات را از قبل آماده کنید (به هیچوجه این کار را انجام ندهید!). در عوض، پیشنهاد میکنیم که مدتی پیش از مصاحبه، این سوالات را از خودتان بپرسید. تکرار این کار به شما کمک میکند تا در جلسۀ مصاحبه راحت باشید و منظور مصاحبهکننده از این سوالات را بهتر درک کنید.
- می توانید کمی از خودتان بگویید
یکی از سوالات رایج در مصاحبه های شغلی این است که آیا میتوانید خودتان را معرفی کنید. این سوال در ظاهر ساده به نظر میرسد، اما بسیاری از افراد نمیتوانند به درستی به این پرسش پاسخ دهند. یادتان باشد که پاسخ شما به این سوال بسیار مهم است زیرا روند مصاحبه را تعیین میکند.
اولین نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که درباره مسائل شخصیتان صحبت نکنید. شما در مصاحبه شغلی هستید و مطمئناً، مسئول استخدام علاقه دارد درباره پیشینۀ شغلیتان بیشتر بداند.
سعی کنید مختصر و کوتاه صحبت کنید. نیازی نیست که سوابق کاری خود را جزءبهجزء بیان کنید. سوابق کاریتان در رزومۀ شما وجود دارد. به همین دلیل سعی کنید نقاط عطف شغلی خود را به همراه تجربیاتی که از آنها به دست آوردهاید، بیان کنید. همچنین، میتوانید درباره اهداف شخصیتان صحبت کنید. به طور کلی، در طی پاسخ به این سوال باید به شکل غیرمستقیم به مصاحبهکننده بگویید که چرا کارمند خوبی خواهید بود.
- نقاط قوت خود را نام ببرید
برای پاسخ به این سوال، اگر قصد دارید فهرستی از صِفات مانند خونسرد و متفکر، دقیق و ریزبین، وقتشناس و … را برای مصاحبهکننده نام ببرید، بهتر است خودتان را خسته نکنید زیرا هر شخصی میتواند درباره خودش چنین ادعایی داشته باشد.
برای پاسخ به این سوال بهتر است درباره سه کاری که به خوبی از پسشان برمیآیید صحبت کنید و هر کدام را با ذکر یک نمونه توضیح دهید. برای مثال اگر فرد منظمی هستید، دربارۀ نحوه مدیریت پروژههایتان صحبت کنید. اگر ریاضیتان خوب است، بهتر است از مهارتهای مدیریت مالی خود بگویید.
- چرایی استخدام شما
اگر فرد درستی برای موقعیت شغلی مورد نظر هستید، حتماً این نکته را بیان کنید. بااینحال، یادتان باشد ممکن است دیگر افرادی که برای این موقعیت شغلی اقدام کردهاند نیز مانند شما شرایط لازم را داشته باشند یا حتی در مواردی از شما بهتر باشند.
در چنین شرایطی، بهتر است به دیگر مهارتهایتان تکیه کنید. برای مثال روابط عمومی قوی و همکاری نزدیک با کارکنان فعلی شرکت میتواند دلیل قانعکنندهای باشد.
اگر شرایط لازم برای شغل مورد نظر را ندارید از ادامۀ مصاحبه ناامید نشوید. از خودتان شور و اشتیاق نشان دهید. اگر در مهارتی ضعف دارید، بر روی علاقه و اشتیاق خود به یادگیری تاکید کنید. بر روی نکات مثبت کاری که قادر به انجامش هستید تاکید کنید و توضیح دهید که چگونه میتوانید آنچه را که بلد نیستید با برنامهریزی یاد بگیرید.
- حقوق درخواستی تان
رای بسیاری از کارجویان، پاسخ به این سوال یکی از سختترین بخشهای مصاحبه شغلی است. عدهای از افراد هستند که هیچ مشکلی برای صحبت کردن درباره حقوق و دستمزد خود ندارند. همهچیز به ویژگیهای شخصیتی شما بستگی دارد.
اول از همه باید بدانید که هیچ مشکلی ندارد که یک رقم مشخص را بیان نکنید و دستمزد خود را بر اساس شرایط متفاوت تعریف کنید. همچنین صحبت کردن درباره مزایا، بیمه و مدت مرخصی هیچ ایرادی ندارد. قبل از هرچیزی بهتر است فرصتهای شغلی مشابه در دیگر شرکتها را بررسی کنید تا از نرخ دستمزدها مطلع شوید.
- سخت ترین تصمیمات شش ماهه اخیر
هدف ازطرح این سوال ارزیابی توانایی استدلال، حل مساله، قضاوت و تمایل به ریسک های هوشمندانه توسط متقاضی است .عدم پاسخ به این سوال امتیاز منفی به همراه دارد چرا که هرکس فارغ از موقعیتی که دارد گاهی اوقات ناچار به اخذ تصمیمات دشوار است. برای مثال حتی فردی که به عنوان گارسون کار می کند باید درباره نحوه تعامل با مشتریان دائمی که رفتار قابل قبولی ندارند، تصمیم گیری کنند. پاسخ درست به این سوال ثابت می کند که توانایی اخذ تصمیمات مستدل و تحلیل شده بر اساس داده های موجود را دارید. تصمیم گیری بر اساس داده ها اهمیت زیادی دارد اما تمام تصمیمات کاری روی دیگران نیز اثرگذار است، بنابرین بهترین متقاضی کسی است به جای جنبه های تجاری یا انسانی، تمام جوانب امر را می سنجد.
- انتظاراتی که باید در سه ماهه اول اشتغال از شما انتظار داشته باشیم
در حالت عادی کارفرما باید جدولی از برنامه ها و انتظارات داشته و به این سوال پاسخ دهد. اما اگر به عنوان یک متقاضی این سوال از شما پرسیده شد، برای پاسخ دادن از چارچوب عمومی زیر استفاده کنید: برای تعیین چگونگی ایجاد ارزش توسط شغل به سختی کار خواهید کرد، خودتان را سرگرم حاشیه نکرده و کارهایی را که باید انجام می دهید. چگونگی ارائه خدمات به طرف های مقابل از جمله رییس، کارکنان زیر دست، همکاران، مشتریان، تامین کنندگان و فروشندگان را یاد خواهید گرفت. روی آنچه که تخصص دارید تمرکز می کنید – شما به خاطر مهارت هایتان استخدام شده اید، بنابرین این توانایی ها را برای دستیابی به بهترین نتیجه به کار خواهید گرفت. با تزریق اشتیاق، تمرکز، حس تعهد و کار تیمی به کارکنان و مشتریان، به بهبود مجموعه کمک خواهید کرد. تنها کافی است چارچوب فوق را متناسب با شغل مورد نظر تنظیم کنید.
- حقوق درخواستی تان چقدر است
این سوال شاید سخترین سوال مصاحبههای شغلی باشد مخصوصا برای افراد تازه کار. دستمزد درخواستی به میزان تجربه، رقبا و حتی پولی که هم اکنون در جیب دارید بستگی دارد! اما چند قانون سرانگشتی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید از پس این سوال برآیید:
اول. دستمزدتان را به صورت محدوده بیان کنید و نه یک عدد خاص اما دامنه این محدوده خیلی زیاد نباشد مثلاً میتوانید بگوید«سه تا سهو دویست میلیون» نه «سه تا چهار میلیون».
دوم. حتما از حدود دستمزد شرکت آگاه شوید. میتوانید این کار را با بررسی آگهیهای مشابه انجام دهید یا به صفحه شرکتها در سالپا مراجعه کرده و از تجربه دیگران استفاده کنید. همچنین کارمندان شرکت هم گزینههای خوبی هستند البته اگر به آنها دسترسی دارید.
سوم. اگر هیچ اطلاعی ندارید و تازهکار هستید، حداقل میزان پولی را حساب کنید که برای زندگی نیاز دارید و کمی بیشتر از آن را پیشنهاد دهید؛ با این توضیح که «حداقل پولی که برای گذران زندگی نیاز دارم فلان مقدار است.»
چهارم. فراموش نکنید علاوه بر دستمزد میتوانید درباره مزایای دیگری همچون بیمه، ناهار، مرخصی و … صحبت کنید
پنجم و شاید مهمترین. حتماً حتماً مبلغی را درخواست کنید. هیچ وقت نگویید فرقی ندارد.
- بزرگترین دستاورد حرفه ای شما چیست
جواب این سوال باید حتما ربطی به موقعیت شغلی موردنظرتان داشته باشد. اگر بزرگترین دستاورد شما این باشد که میزان تولید را در مدت ۶ ماه ۱۸ درصد افزایش دادهاید و برای نقش رهبری یا منابع انسانی درخواست داده باشید… جوابتان جالب است اما بیربط . به جای آن میتوانید درباره کارمندانی صحبت کنید که بازدهی پایینی داشتند و شما کمکشان کردیده تا رشد کنند. یا درباره این صحبت کنید که چکونه توانستید تعارض بین بخشهای مختلف شرکت را برطرف کنید و… دستاوردهایی را مطرح کنید که به مصاحبهکننده کمک کند که بتواند موفقیت شما را در جایگاه شغلی مورد نظر تصور کند.
- چه نوع فضای کاری را می پسندید
شاید شما دوست داشته باشید به تنهایی کار کنید اما این جواب برای برخی موقعیت شغلی مانند فعالیت در مرکز تماس مناسب نیست. بنابراین لازم است یک قدم عقب بیاید و درباره آن موقعیت شغلی و فرهنگ شرکت بیشتر تامل کنید. برای مثال اگر داشتن ساعات کاری انعطافپذیر برای شما مهم است اما شرکت نمیتواند شرایط کاری متناسب با نیاز شما فراهم کند، بهتر است به شرکت دیگری فکر کنید. یا مثلاً اگر دوست دارید در فضایی کار کنید مدیران از شما حمایت کند و وظایف شما را مشخص نمایند اما شرکت معمولا از کارمندان انتظار دارند که مستقل باشند؛ باز هم به فکر جای دیگری باشید.
شرکتی را پیدا کنید که محیط کاری در آن متناسب با شرایط شما باشد اگر چنین جایی را هنوز پیدا نکردید ترجیحا از پذیرفتن ان شغلها اجتناب کنید زیرا به احتمال زیاد پس از گذشت مدتی مستاصل خواهید شد.
- در هنگام مخالفت با یک تصمیم چه واکنشی نشان می دهید
در عالم کسی نیست که با همه تصمیمها موافق باشد. اتفاقا مخالفت خوب است و مهم شیوه برخورد شما در این مواقع است.
نشان دهید که چقدر حرفهای هستید و نگرانیهایی را که هنگام مخالفت با یک تصمیم ابراز میکنید؛ برای بهتر کردن و بهینه کردن مسیر پیش رو است. اگر مثال خوبی برای اینکه تایید کند شما میتوانید بر روند تغییرات اثرگذار باشید، چه بهتر؛ اگر چنین مثالی ندارید، نشان دهید میتوانید از یک تصمیم حمایت کنید گرچه با آن مخالفید (البته تا جایی که آن تصمیم غیراخلاقی نباشد). شرکتها کارمندانی را دوست دارند که رک و صادق باشند، دیدگاهها و چالشها را مطرح کنند و اگر تصمیمی گرفته میشود که با آن موافق نیستند از آن تصمیم حمایت کنند.
دیدگاهتان را بنویسید