قسمت 38: قرارداد کار
گاهی میشنویم کسی که برای شرکتی یکسال هم کار نکرده میره شکایت می کنه و از کارفرما غرامت میخواد. حالا چطور به عنوان کارفرما متحمل این ضرر نشیم؟
قرارداد چیه؟
هر نوع توافقی که بین دو یا چند نفر جهت امری منعقد بشه. مثل قرار داد کارگر/کارمند و کارفرما
یکی از مهم ترین مسائل در کسب و کار تنظیم قرارداد هست. و تنظیم یک قرارداد معقول ریسک ها رو پایین میاره.
طبق ماده هفت قانون کار: قرارداد کار، یک قرارداد کتبی یا شفاهی هست که به موجب اون کارگر در قبال دریافت مزد کاری رو به مدت موقت یا غیرموقت برای کارفرما انجام میده. در قانون کار از نظر زمان قرار داد ها سه دسته هستند: 1-دائمی 2-موقت 3-معین
در نوع اول مدت زمان کار یا زمان خاتمه مشخص نیست. و نسبت به سایر قرارداد ها امنیت شغلی بیشتری داره.
در نوع دوم به ازای کار معینی در مدت زمان محدود دستمزد تعیین میشه و بیشتر در کارگاه ها و موسسات کاربرد داره. بیشترین نوع قرارداد ها از این نوع هستن.
نوع سوم برای انجام کار معین در زمان معین منعقد میشه. مثلا کارفرما ابزار لازم برای نصب پنجره های یک ساختمان رو در اختیار کارگر قرار میده و پس از اتمام این کار و پرداخت حق الزحمه قرارداد خاتمه پیدا میکنه.
نوع دیگر تقسیم بندی کار تمام وقت و پاره وقت هست. برای کار تمام وقت طبق قانون کار 44 ساعت در هفته در نظر گرفته میشه و اگر مدت زمان کار کمتر از این میزان باشه به عنوان کار پاره وقت در نظر گرفته میشه.
اگر کارگر و کارفرما توافق کنن که کارگر بیمه نشه یا حقوق پایین تر از حد تعیین شده در قانون کار دریافت کنه و در کل توافقاتی که با قانون کار منافات دارن تخلف از قوانین محسوب میشه. و در صورت شکایت کارگر، کارفرما باید متحمل هزینه و تبعات لازم بشه. و رای به نفع کارگر صادر میشه.
قرارداد کتبی بهتر از شفاهیه چون اگر قرارداد کتبی در دسترس نباشه، مراجع حل اختلاف اداره کار ممکنه کارگر رو به عنوان کسی قلمداد کنن که در استخدام دائمی کارفرماست. و کارفرما باید سی سال تحملش کنه.
قرارداد کتبی باید در چند نسخه درج بشه و در اختیار کارگر و کارفرما قرار بگیره. به فرم قرارداد های داخل وبسایت ها نباید چندان اعتنا کرد. چون موارد حیاتی معمولا توشون درج نشده.
مواردی که باید در قرارداد اصولی به اون پرداخته بشه:
مشخصات کارگر/کارمند و کارفرما از جمله تاریخ تولد و وضعیت تاهل باید مشخص بشه. که این قضیه در پرداخت حق اولاد مهمه. تعداد فرزند و مشخصات شناسنامه ای و مدرک تحصیلی درج بشه.
باید نوع قرارداد مشخص بشه؛ موقت، معین بودنش و تاریخ شروع و پایان درج بشه.
موضوع کار درج بشه. و کارفرما چه انتظاراتی داره.
ساعت کار قرارداد موقت درج بشه.
محل انجام کار تعیین بشه. که در کدام دفتر مشغول به فعالیت باشه؟ چه شهری؟ اگه هم قراره محل تغییر کنه در قرارداد ذکر بشه.
مبلغ دستمزد تعیین بشه. و حداقل حقوق هر ساله توسط وزارت کار و امور اجتماعی تعیین میشه.
وضعیت تعطیلات مشخص بشه، بهتره مرخصی های هفتگی یا سالانه در قانون کار ذکر بشه. چون اگر روز تعطیل روز کاری باشه دستمزدش متفاوته.
به مرخصی هم باید پرداخته بشه، مثلا مرخصی استحقاقی 2.5 روز در ماه هست.
تعهدات کارفرما و کارگر/کارمند به هم به طور شفاف مشخص بشه. مثلا درج بشه اگر کارگر/کارمند باعث زیان به کارفرما بشه چطور باید اون رو جبران کنه.
در 4 نسخه باید تنظیم بشه. و حتما باید یک نسخه به کارگر/کارمند تحویل داده بشه.
باید دقت کرد که حتما قرارداد کاری بین طرفین، هر چند دوست و فامیل باشن، بسته بشه تا بیمه رد بشه و کارگر/کارمند سابقه کاری داشته باشه
دیدگاهتان را بنویسید