قسمت 30: چالشهای استارت آپی
بیشتر شکست هایی که متحمل می شویم از عدم آگاهی است. سبک زندگی استارت آپی چالش ها و سختی های خودش را دارد. طبق آماری تقریبا 90 درصد استارتاپها با شکست مواجه می شوند. پس افرادی که در این حوزه وارد میشوند باید به شدت ریسک پذیر باشند و خودشان را برای هر سختی آماده کنند.
متاسفانه بیشتر افراد با این ایده سمت استارتاپ ها می روند که پولدار شوند بدون اینکه در نظر بگیرند که قرار است با چه چالش هایی روبرو شوند. اگر میخواهید سطح جدیدی از آزادی را تجربه کنید، اگر میخواهید نقاط ضعف خودتان را متوجه شوید، اگر میخواهید موانع را از سر راهتان بردارید، اگر میخواهید تغییری در زندگیتان و جامعه ایجاد کنید، این کار را حتما انجام دهید چون در مسیر درستی هستید، اما اگر فقط با هدف پولدار شدن به این مسیر جذب شده اید پیشنهاد ما این است که مسیرتان را تغییر دهید
برای شروع یک استارتاپ همیشه افراد منفی هستند که میخواهند شما را نا امید کنند، به هیچ عنوان به حرفهایشان گوش ندهید و به عنوان یک فرد کارآفر ین خودتان بزرگترین حامی برای خود باید باشید. اگر فکر یا ایده جدیدی دارید باید دنبال افراد و همکارانی باشید که همراه و هم مسیر شما هستند.
سبک زندگی استارتاپی مهارتهای متنوعی را نیاز دارد. برخی کارآفرین ها چند مهارت تولید محتوا، بازاریابی، حسابداری دارند و هم می توانند به عنوان مدیر روابط عمومی فعالیت کنند. داشتن مهارت چندگانه و نظم وانضباط برای ساختن یک کسب و کار خیلی مهم است اما مهمتر از همه این است که موسس و صاحب استارتاپ باید شخصیت کاریزماتیک داشته باشد. اگر بتوانید این ویژگی را در خودتان تقویت کنید، قطعا می توانید استارتاپ خود را با موفقیت راه اندازی کنید.
مهمان این قسمت: کیارش عباس زاده، مدیر گروه خانه کسب و کار و موسس زودفود
- استارتاپ چیست و اکوسیستم استارتاپی چیست؟
استارتاپ یک سازمان چابک در حال رشد و یا یک تیم و یا سازمان است که مدل درآمدی آن سود ده است و تکرار پذیر است و خاصیت کلی استارتاپ ها اینگونه است که در زمان شروع پر از ابهام هستند که با آزمون و خطا کم کم به مسیر مطمئن میشوند. ممکن است بازار هدفی انتخاب کرده باشند در ابتدا که در طول مسیر بعد از سنجیدن متوجه تغییر مسیر و اصلاح مسیر میشوند که مثلا باید بازار هدف را تغییر دهند.
- آیا یک بیزینس مدت زمان خاصی دارد که تبدیل به یک بیزینس شود؟
بله. تا زمانی که مدل کسب و کاری که شروع شده به یک ثباتی برسد و نیاز به آزمون و خطاهای مکرر نداشته باشد زمانی است که میتوان نام استارتاپ را روی آن نهاد.
- اکوسیستم استارتاپی را در ایران به چه صورت میببنید؟
صاحبان استارتاپها بسیار افراد باهوشی هستند و موضوعی که باعث چالش برای صاحبان استارتاپ های ایران است اول درست آموزش ندیدن قبل از شروع استارتاپ است. این روزها بسیار هستند افرادی که آموزش های زرد میدهند و باعث سردرگمی بیشتر برای صاحبان استارتاپ میشوند. پس خیلی مهم است که درست آموزش ببینند و دومین چالش جذب سخت سرمایه گذار است و چون سرمایه گذاران دید کوتاه مدت دارند نسبت به سرمایه گذاری برای استارتاپها و سخت اعتماد میکنند. اما اگر این موضوع که دید بلند مدت داشته باشند و آموزش های لازم را مهیا کنند بسیار میتوان امیدوار بود یه استارتاپها. البته با وجود پارکهای علم و فناوری و شرکت های شتاب دهنده این چالش رو به بهبود است
- یک استارتاپ چقدر فرصت دارد که بیزینس مدلش را تعیین کند و به سوددهی برسد؟
این سوال خیلی مربوط به منابعی دارد که یک استارتاپ دارد ولی به طور معمول بعد از ۳ماه مسیر درست یا نادرست بودن استارتاپ مشخص میشود.
- آینده استارتاپی ایران را به چه صورت میبینید؟
اگر با وجود این بحرانهایی که الان دچارش شده بتواند به سمت موفق پروری پیش برود قطعا آینده روشنی دارد. من در تمامی نقاط ایران افراد بسیار با استعداد دیدم که اگر آموزش درست ببینند و حمایت شوند قطعا موفق میشوند
وقتی از دلایل شکست استارتاپ ها صحبت می شود مسئله ای که بسیار قابل توجه است تیم و تیم سازی است.
در مورد این حوزه باید گفت بیشتر همبنیانگذاران این استارتاپها در ابتدا توافقها و مشارکتهایی که تعیین میکنند به صورت پراکنده و شفاهیست و میخواهند همه چیز را دوستانه پیش ببرند، و این واضح نبودن وظایف و درصد مشارکت و میزان سرمایه گذاری باعث اختلاف میشود.
وقتی کسب و کار رشد کند و مقیاس پذیر شود قطعا روابط از دوستانه فراتر رفته و باعث مشکلات ریشه ای مثل عدم توافق در انجام تصمیم گیری در اجرای اقدامات استارتاپهاست.
لازم است در قرارداد همبنیانگذاران درباره روش تصمیم گیری و حاکمیت نظر جمعی صحبت شود و همچنین مدیرعامل استارتاپ به عنوان بالاترین مقام اجرایی از اختیارات اجرایی مخصوص به خود برخوردار شود تا بتواند به درستی توافقات را مدیریت کند در غیر این صورت استارتاپ به زودی از هم پاشیده میشود.
چالش بعدی سهام و تقسیم بندی آن است، تعیین و تقسیم بندی سهام برای اعضا یکی از کارهای مهم است که باید واقع بینانه و درست انجام شود که حس مالکیت و خودبرتری برای هر کدام از اعضا پیش نیاید.
استارتاپ یک کار و دانش تیمی است، اگر شخصی از اعضای تیم به هر دلیلی بخواهد جدا شود و برای خودش این کار را انجام دهد و همان استارتاپ را اجرا کند شما را وارد چالش جدیدی میکند که باید حتما آن را حل کنید تا تنش جدی یه تیم وارد نشود, در زمان اولیه شکل گیری یک استارتاپ و بستن قراردادها بسیار اهمیت دارد که در قرار داد عنوان و برای همبنیانگذار مشخص شود که حق اینکار را ندارد که بعدها شما برای حل این چالش انرژی و زمان زیاد صرف نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید