قسمت35: چطور در برابر طرح صیانت ضد گلوله شویم؟
این یک پادکست سیاسی نیست اما ما هم موافق طرح صیانت نیستیم
در ابتدا توضیح مختصری درباره طرح صیانت از فضای مجازی میدهیم، این طرح اولین بار تیرماه سال 1400 به مجلس ارائه شد و کلی سرو صدا ایجاد کرد و مردم را به دو دسته موافقان و مخالفان تقسیم کرد، و البته باید گفت که تعداد مخالفان بیشتر از موافقان بود و هست، و تا الان 1185207 نفر در پلتفرم کارزار مخالفت خود را اعلام کردند
موافق ها میگویند ما قرار نیست هیچ فیلترینگ انجام شود و فقط میخواهیم یک سری قوانین را اجرایی کنیم، مخالفان این طرح هم میگویند در این طرح درباره یک سری محدود سازی ها صحبت شده که مشخصا مثل قبل باید منجر به فیلترینگ شود.
و اما نظر شخصی ما این هست که فضای مجازی با همه خوبی هایش بدی هایی نیز دارد. چون افرادی میتوانند در فضای مجازی سو استفاده کنند و کلاهبرداری و بی اخلاقی هایی انجام دهند، اگر قانونی باشد که مانع اینجور مسائل شود که این طرح عالیست و ما هم موافق آن هستیم ولی اگر با هدف محدود کردن پلتفرمهای خارجی انجام شود کاملا مخالف هستیم، چون آنقدر ما در ایران پیشرفت نکرده ایم که بتوانیم شرکتهایی مثل گوگل، مایکروسافت و فیس بوک را در ایران داشته باشیم، پول خرج کردن روی همچین پروژه هایی واقعا با توجه به شرایط ها و مشکلاتی بحرانی که در کشورمان داریم اصلا ضروری نیست.
گروه موافق میگوید هر پلتفرم خارجی که بخواهد در ایران کار کند باید به قوانینی که ما برایشان میگذاریم عمل کنند، اگر به قوانبن ما عمل نکنند ما برای آن مجازات در نظر گرفتیم، و سرعت استفاده آن را به شدت محدود می کنیم تا دیگر قابل استفاده نباشد، یکی از این پلتفرمها اینستاگرام است.
علاوه بر این در این طرح گفته شده است افرادی که در این فضا فعالیت میکنند اگر از قوانین تخطی کنند با آنها برخورد میشود و یکی از این برخورد ها جریمه نقدی است.
موضوع بعدی استفاده از فیلترشکن هاست، که استفاده و تجارت از آنها در ایران ممنوع است، یا اینکه شرکتهایی مثل سامسونگ باید پیامرسانهایی داخلی مثل نرم افزار سروش را رو گوشی همراه نصب کند، و نکته دیگر که در سایت تجارت نیوز نوشته شده است افشای مکالمات با حکم قضایی است، که لینک مقاله هم در کپشن این اپیزود گذاشتیم.
به طور خلاصه باید گفت اگر این طرح اجرا شود برای کسب و کار ها کمشکل عظیمی پیش خواهد آمد، و ممکن است یک رکود ناگهانی برای کسب و کارها اتفاق افتد، مثل زمان قرنطینه سال1398
هدف ما از ساختن این اپیزود پیش آگاهی و پیشگیری از این اتفاق است، من کاملا موافق این هستم که همه تخم مرغ ها را در یک سبد بچینیم. در سال های اخیر اکثر کسب و کار ها خود را بر پایه اینستاگرام شکل داده اند، که من انتقادهای زیادی به این موضوع و افرادی دارم که دیگران را تشویق به این موضوع می کنند و منظور من این نیست که اینستاگرام خوب نیست اتفاقا اینستاگرام بهترین جا برای برند سازی و رشد کسب و کار است، اما به تنهایی کافی نیست، این رو به یاد داشته باشید که اینستاگرام فقط یک ابزار است و باید از این ابزار برای کسب و کارتان استفاده کنید نه اینکه ریشه کسب و کارتان در اینستاگرام باشد.
فرض کنید طرح صیانتی اصلا وجود نداشته باشد و یهو اینستاگرام به دلایل مختلفی از کار بیفتد، تصور کنید چه اتفاقی برای کسب وکار ها میفتد؟
سوال دوم که پیش می آید این است که اجرای طرح صیانت چه تبعاتی دارد؟ در این سالها کسب و کار های خانگی زیادی بر اساس شبکه های اجتماعی شکل گرفته است، یا بخاطر پاندمی خیلی از کسب و کارهای سنتی وارد فضای اجتماعی شده اند، آمار دقیقی از این کسب و کارها نداریم، اما اقتصاد نیوز، اعلام کرده که این اعداد چیزی بیش از یک میلیون کسب وکار است. بعد از طرح صیانت معلوم نیست چه اتفاقی برای این کسب و کارها میفتد؟
یکی از کارهایی که برای ضد گلوله شدن کسب و کارمان دربرابر این طرح باید انجام دهیم این است که، باید از سناریو (یا تحلیل what if یا چی میشه اگه ) استفاده کنیم تا اتفاقات و پیچیدگی های احتمالی که ممکن است روی کسب و کارمان بگذارد پیش بینی کنیم.
فرض کنیم من میخواهم یک طرح بومگردی را اجرا کنم،سوالاتی که میتوانم از خود بپرسم این است:
چه میشود اگر شخص دیگری در آن منطقه بخواهد یک هتل سنتی احداث کند؟
چه میشود اگر تورم زیاد شود و مردم کلا نتوانند مسافرت بروند؟
چه میشود اگر تامین کننده مواد غذایی من ورشکسته شود؟
اگر رغیب وارد منطقه شود من باید منتظر چه عواقبی باشم؟
اگر قیمتها تغییر کند، سود و زیاد این کسب و کار چه تغییری میکند؟
اگر تامین کننده ورشکسته شود آیا میتوانم تامین کننده دیگری پیدا کنم؟
با توجه به نقدینگی کسب و کارم اگر هریک از اتفاقات گفته شده بیفتد تا چه زمانی میتوانم کسب و کار را سرپا نگه دارم؟
اگر دولت بخواهد مالیات را زیاد کند چه کار میتوانم انجام دهم؟
و سوالهای خیلی زیادی که میتوان با این سناریو طراحی کرد.
تحلیل وات ایف، یک ابزار برای مدیریت ریسک است که به ما کمک میکند به طور کمی و کیفی با طوفان فکری خطرات را بررسی و مشکلات را حل کنید. برای مثالهای بالا میتوان راه حل هایی مثل کاهش قیمت، شناسایی بازار گوشه ای و بازاریابی در آن، ارائه محصول مکمل و بهبود خدمات مشتری در نظر گرفت.
بیایید در مورد طرح صیانت 5 مورد سناریو را باهم بررسی کنیم:
- این طرح کاملا اجرا شده و کاملا اینترنت مثل کره شمالی قطع شود
- این طرح اجرا شود و فقط بتوانیم از اینترنت ملی استفاده کنیم مانند چین و روسیه
- این طرح ناقص اجرا شود یعنی فقط نتوانیم از نرم افزارهای اینستاگرام، تلگرام و واتساپ استفاده کنیم.
- محدودسازی کمی انجام شود، یعنی مردم بتوانند با وجود محدودیت ها به طریقی از این نرم افزار ها استفاده کنند.
- این طرح اجرا نشود که خیلی خوشبینانه است و فکر نمیکنم اینگونه شود.
ما باید برنامه ریزی کنیم مثلا در شبکه ها اجتماعی مختلف فعالیت کنیم، راهکار بعد این است که باید وبسایت داشته باشیم راهکار بعدی این است که برای مشتریانتان یک پیشنهاد دیگر خارج از فضایی که درحال فعالیت هستید داشته باشید
در این مسیر شما باید از قانون 80-20 استفاده کنید، مثلا اگه پیج اینستاگرام خوبی دارید بیشتر وقتتان را برای تولید محتوا در اینستاگرام بگذارید
دیدگاهتان را بنویسید